Їжа, що зігріває

Що ж, за вікнами вже справжня зима. Здається. Холодніше ж вже не буде? Можемо тішитися сподіваннями з цього приводу, та усім, здається, зрозуміло, що справжні морози ще попереду. -10, – 20, а може… Словом готуватись слід до найгіршого.

Чого б такого з’їсти, щоб зігрітись в негоду.

Перше, що спадає на думку – бограч! Гаряча, густа (ложка стоїть!), гостра і дуже поживна закарпатська зупа. Бограч готують на щільному м’ясному бульйоні з додаванням паприки, часнику, гострого червоного перцю, овочів і різних видів м’яса.

Це саме те, що потрібно, аби відновити розтрачені на холоді сили і відігнати застуду на відстань гарматного пострілу (щонайменше).

Дуже цікаво бограч подають в гуцульському стейк-хаусі “Ватра“. Страву сервірують зі свіжим хлібом, кістковим мозком і невеличкою мисочкою гострого червоного соусу, що його належить додати до тарілки з бограчем за смаком. В ідеалі – зупа виходить не просто гострою – вогняною. Доповніть трапезу чарочкою оковитої – і забудьте про застуду назавжди!

А як щодо традиційної київської страви – супу-пюре з каштанів та білих грибів? Супи-пюре взагалі дуже пасують до зими. Густа шовковиста текстура і ніжний смак створять відчуття домашнього затишку і дозволять забути про погодні негаразди. А тут – ще й цікаве поєднання делікатесних локальних продуктів… Однак знайти цю страву в Києві не так вже й просто. Це один із рідкісних скарбів столичної минувщини. Наразі цей суп готують в ресторані Chicken Kyiv.

Крім того, там же подають сонячний – гарбузовий крем-суп з крабом.

А от Канапа – це ще одне місце, де можна спробувати каштановий суп.

Продовжуючи тему “ніжного” обігріву, згадаємо про… Швейцарію! Там таки розуміються на тім, як серед хури і льодів облаштувати теплий прихисток для змерзлого подорожнього. Перший помічник у цій справі – фондю. Суміш розплавлених сирів зі спеціями і вином підігрівається у спеціальній посудині, поки ви занурюєте туди шматки теплого хліба…

Між іншим, в “Останній Барикаді” готують цікаву фантазію на тему фондю. Розплавлений м’який, з білою пліснявою, сир подають в “мисці” з чорного хліба. Відмінне зимове частування, особливо в парі з келихом міцного глінтвейну.

Звісно, борщ! Наваристий, червоний, з добрячим шматком м’яса і ложкою сметани.

Зима без борщу – це не зима, а велика морозильна камера.

Щиро радимо вам борщ зі свинячими вушками, чорносливом, копченою грушею та пампушками в салоні-ресторані “Канапа“. Про чарчину до борщу теж не забувайте!

Hotspot image
Hotspot image
Hotspot image

***

Як щодо екзотики? Не борщем же єдиним (хоч який він смачний) жива людина. Взяти хоча б рамен. Теж зупа, але геть інакша. Тут до бульону (що готується окремо) вже під час подачі додають бамбукові пагони, мариновані гриби шіїтаке, паростки бобів мунґ, шпинат, зелену цибулю, норі та яйця, а ще, звісно – м’ясо. Чудовий рамен з томленою яловичиною можна спробувати в ресторані OXOTA NA OVETS.

В тій же таки ресторації варто погрітися справжнім вогняним каррі. Термін “каррі” вживається по відношенню до великої кількості страв з м’яса, морепродуктів овочів тощо, які сервіруються з рисом. Головна принада карі під час суворої зими – воно теполе і справді гостре. Почастуйтесь, зокрема, жовтим індонезійським карі з куркою, деревними грибами і кеш’ю, червоним індонезійським карі з качкою, зеленим карі з морепродуктами та грейпфрутом, а ще – фруктовим карі.

Hotspot image

***

До речі, про рибні страви. Кому, як не рибарям знати, чим рятувати себе від суворої негоди? Прміром, після крижаного океанічного вітру і важких хвиль – хіба не чудово потішити себе медовим соте з каракатицею, бейбі-кальмарами, восьминогом, гребінцями, мідіями та креветками. Це з меню ресторану РИБАLOVE, між іншим.

Чи, скажімо, уха – це ж перфектна річ для січневого вечора! Цю юшку належить готувати з різних видів риби, бажано – в казані. Є ще ціла купа примудростей, що їх годі втримати в голові. Тож запам’ятайте головне: спробувати уху в “Любчику” – ресторані одеської кухні на Воздвиженці.

Цікаво виходить: південна кухня виявляється аж ніяк не менш придатною для української зими, аніж сувора північна.

Хто б, скажімо, відмовився щойно з морозу з’їсти гарячий чебурек з бараниною, повний запашного бульйону. Особливо якщо його подадуть з пекучою аджикою.

Такі чебуреки теж можна знайти в “Любчику”.

Hotspot image
Hotspot image
Hotspot image

***

Все ж, що не кажіть, а мало знайдеться кращого за добрячий шмат м’яса. Справді, не сорбетом же частувати змерзлого гостя? Варіантів безліч: і товстенний витриманий Портерхаус стейк, і неймовірні реберця BBQ (яловичі та ребра мангалиці) в Ватрі, і смачнющий бургер з ковбасками та грибами в Останній Барикаді

Hotspot image
Hotspot image
Hotspot image

***

А от як будете бігти Андріївським узвозом, не прогавте нагоду скористатися чудовою нагодою зігрітися від “Канапка бар” – там, на завжди теплій терасі, пропонують теплі настоянки по 19 гривень, а до них – будь-які канапки-закуски – по 29.

Сплативши трохи менше ніж 50 гривень, можна отримати напій, страву і теплий настрій.

Правду каже народна мудрість: тримай горівку в холоді, а шлунок – в теплі. Отож, вдягайтесь тепло і їжте смачно! Затишної вам зими.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(http://kyivgastroguide.com.ua/wp-content/uploads/2017/04/ukraina-kiev-sofiyskaya.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 550px;}